Docent Italiaans als Tweede Taal

Vorig jaar precies deze tijd was ik in Perugia voor een cursus aan de Università per stranieri die opleidt tot docent Italiaans als Tweede Taal (IT2). Eigenlijk is deze universtiteit helemaal niet alleen voor stranieri, er worden naast Italiaanse taallessen ook reguliere bachelorstudies gegeven. Zo volgde ik er met Italiaanse taaldocenten uit heel Italië hoor- en werkcolleges taaldidactiek, Italiaanse grammatica en taalnuances, het ERK-taalportfolio. We maakten samen ook veel praktische lesplannen binnen de cursus.

In september toog ik opnieuw naar Perugia, voor het examen, dat werd afgenomen in het Palazzina Valitutti, het hoofdgebouw – de Casa Centrale – van de in 1824 gebouwde psychiatrische inrichting. Een deel van het gebouw is nog steeds inrichting, een ander deel heeft de universiteit in bruikleen en hier vond het examen plaats. In zo’n gebouw examen doen! Dat is toch gewoon een feestje.

Maar, een hele dag examens, handgeschreven, van een hele trits examenkandidaten leverde een behoorlijke papierwinkel op. Vandaar dat het nakijken ervan enkele maanden heeft geduurd. Maar het verlossende woord is binnen: ik ben officieel docent Italiaans als Tweede Taal!

Dat betekent dat ik volgens de officiële in Italië vastgestelde criteria Italiaanse les mag geven tot aan ERK C1 niveau, aan alle taalleerders inclusief nieuwkomers en Italiaanse schakelklassen.

Docent Italiaans
Share Button